duminică, 2 noiembrie 2008

Oameni de Bucuresti: cocalari

Pe dictionar urban ni se spune ca un cocalar este o persoana care "face totul pe unde apuca" sau e "jmecheras si figurist" sau, o definitie ceva mai complexa, "Neam prost. Se recunoaste, de obicei, după freza cu o tona de gel, lanturi groase la gat, tricou mulat, roz sau bleu sau inscriptionat cu De puta madre. Mobilul folosit pentru a difuza Guta in locuri publice. Cocalarii umbla in haite si la vedera unei tipe incep sa se comporte ca niste cimpanzei in calduri, strigand: Fataaaa, fata, vezi ca lu' ala ii place de tine."

Pe 123urban.ro ni se serveste o definitie asemanatoare: "Taran, total necool, manelist, imbracat foarte urat, de prost gust."

Alte definitii sau "teorii" in legatura cu aceasta (sub)specie atat de raspandita in Bucuresti, dar nu numai, gasiti si aici, pe blogu' lu' gogu sau pe site-ul cocalari.com, dedicat in exclusivitate acestui fenomen (o colectie magnifica de cocalari si printzese).

Acum, ce trebuie clarificat de la bun inceput este ca cocalarii (cacofonie permisa in acest caz) nu sunt neaparat manelisti, desi in proportie de vreo 70% ei sunt asimilati de acest curent. Cocalarii pot sa fie si hip-hoperi, vezi aici, sau pot sa aiba si inclinatii spre muzica electronica, vezi aici (concentrati-va atentia pe oamenii din fundal) sau aici. Evident ca din ultimele categorii cocalarii au priceput cam tot ce nu sunt ele in esenta, dar se pricep foarte bine sa le mimeze. Cred ca talentul principal al cocalarilor este ca sunt pe langa.

Cocalarii sunt obsedati de: bani (trebuie neaparat arate in vreun fel ca au cat mai multi bani sau sa mimeze acest lucru), femei (cat mai multe, cat mai vulgare, cat mai pitipoance), masini (ca sa fii cocalar cu grad inalt trebuie sa deti un Audi A4 alb, un jipan-aspirator-de-benzina, un BMW X 3,4,5 sau cel mai bine XXX sau XXL, daca o sa apara vreodata asa ceva si, in orice caz, orice masina ar avea cocalarul din dotare, ca e Dacie, ca e Porsche, ea trebuie tunata), mobile (un cocalar nu e cocalar daca nu are un mobil bengos, ultimul racnet, pe care trebuie sa il scoata in evidenta prin orice mijloc - daca nu il poarta la gat, baga muzica pe el in RATB-uri, fie manele, fie Parazitii, fie minimal), aur sau "goldane" (cocalarii trebuie prin definitie sa poarte metale pe ei, neaparzat aurii si groase, cat mai groase, caci e vorba de stat si marimea conteaza; auriul se poate inlocui si cu argintiul, pentru ca mai nou se poarta, nu argintul, ci inoxul sau otelul, deci sa nu va surprinda daca o sa vedeti pe cineva cu o oala de inox la gat), haine "branduite" (cocalarii se respecta, ei poarta toale care vorbesc de la sine, care spune ca au costat mult, de la mai modestul Nike pana la Armani sau D&G - nu conteaza ca sunt facaturi, daca e D&G atunci ii poti fraieri pe fraieri ca ai "parai").

Pe langa toate astea, cocalarii sunt hedonisti prin definitie, deci mai au nevoie de cateva accesorii, si anume de ochelari de soare, fie ca e soare sau nu, fie ca sunt in casa sau pe strada. Ochelarii de soare ascund ochii rosii, deci sunt un fel de camuflaj, pentru ca cocalarilor (cacofonie permisa si in acest caz) le place cel mai mult sa petreaca, de fapt asta e si meseria lor - petrecareti. In plus, ochelarii de soare pot afisa si ei marci sclipitoare de genul D&G sau Armani (contrafacute bineinteles).

Un alt accesoriu, de fapt mijloc de propaganda si indobitocire, este hi5 - panou de publicitate pentru cocalari. Ce s-ar face cocalarii fara hi5? Ar reinvia mirc-ul, cel mai probabil, dar unde si-ar pune pozele bengoase? In matrimoniale? Nu ar fi exclus...

Cocalarii mai au cateva trasaturi definitorii: burta mare cu tricou mulat peste ea (desi nu este neaparat o regula, insa toti aspira catre ea), agresivitate in comportament si limbaj, superficialitate maxima in absolut toate domeniile, parvenitismul nedisimulat (nu, cuvantul asta nu e din familia lexicala a lui mulat). Chiar daca uneori aparentele te pot insela, fiindca nu toti cocalarii reusesc sa bifeze toate punctele de mai sus, cand e vorba de comportament si aspiratii totul devine clar. Nu stiu cine nu ar recunoaste un cocalar chiar si pe intuneric.

Radem, glumim, dar fenomenul in floare al cocalarilor este unul trist, pe care sincer nu il inteleg. Desi, daca urmaresti un pic tabloidele sau revistele de scandal si emisiunile de profil, cele cu tradari si inselaciuni, iti poti face o idee de cum se petrece formarea.

articol original

Niciun comentariu:

Website Statistics free mortgage calculator