duminică, 2 noiembrie 2008

Definitie cocalar

Om care face totul pe unde apucă; (eventual) trăieşte pe spinarea altora.
Dupa masă: - "Cocalaru' ăla n-a cheltuit nimic, a mâncat ce n-am putut noi sa mâncm. S-a scos omu!"
sau
"Dacă mai bem mult o sa adormin ca cocalarii pa stradă p'aici"

Jmecheraş, băiat de băiat, figurist.
Uite-l şi pe cocalaru' ăla ce fiţe face!

OK, asta nu e tocmai o definitie, e mai degraba o explicatie relativ etimologica legata de numeroasele definitii ale cuvantului care par ca se cam bat cap in cap.

Etimologic- e destul de adevarat ce zice Danez, si anume cocalar= tigan care scotoceste in gunoaie. In limba rromani, "cokalos" inseamna os. Tiganii cocalari erau aceia care nu aveau niciun fel de ocupatie traditionala (asa cum aveau, de exemplu, spoitorii, argintarii, lingurarii etc.) si, nestiind sa faca nicio meserie pentru a-si castiga existenta, se tineau dupa satrele celorlalti, hranindu-se cu oasele si resturile ramase de la acestia.

Cam de la asta a pornit si o a doua acceptie a termenului, cea de care zice Mononeuronicus- cocalar= om care face totul pe unde apuca si traieste pe spinarea altora; prin extensie -probabil- pornind de la stilul de viata al tiganilor cocalari.

E destul de neclar cum anume s-a ajuns de aici la folosirea cuvantului in sensul de " neam prost cu tricou cu De Puta Madre, care isi pune poze sexoase-crede el- pe haifaiv, difuzeaza manele in autobuz si se comporta ca un cimpanzeu in calduri" dar (cel puin din observatiile mele) asta a ajuns sensul cel mai intalnit al cuvantului, in cultura urbana; in fond, un termen are sensul care i se atribuie, nu?
"REBU in razboi cu cocalarii din Glina" citat din Jurnalul National
"Dacă mai bem mult o sa adormin ca cocalarii pa stradă p'aici"
Cocalarii masculi umblă în haite şi la vedera unei tipe încep să se comporte ca nişte cimpanzei în călduri, strigând: "Fataaaa, fata, vezi ca lu' ăla îi place de tine".

adevaratul sens al cuvantului Cocalar: tigan , rrom care isi castiga existenta scormonind in gunoaie. Poate fi intalnit pe orice rampa de gunoi a tarii
"REBU in razboi cu cocalarii din Glina" citat din Jurnalul National

Neam prost. Se recunoaşte, de obicei, după freza cu o tonă de gel, lanţuri groase la gât, tricou mulat, roz sau bleu sau inscripţionat cu "De puta madre" (pt tipi) şi buzele conturate strident, decolteu generos, sclipici pe sânii pe jumătate descoperiţi ( pt. tipe);
Semnalment unisex - mobilul folosit pentru a difuza Guţă de maimuţă în locuri publice. Cocalarii masculi umblă în haite şi la vedera unei tipe încep să se comporte ca nişte cimpanzei în călduri, strigând: "Fataaaa, fata, vezi ca lu' ăla îi place de tine".
Cocalarii femele umblă tot in haite; dacă te nimesreşti în acelaşi autobuz cu ele, vei afla imediat de ce nu o satisface bărba-su pe Maricica şi ce operaţie tre' să-şi facă Tanti Veta: cocalarele vorbesc destul de tare încât să se auda în tot cartierul.
În general, orice persoană care se regăseşte în "Ghidul nesimţitului" de Radu Paraschivescu.
Cei mai mulţi cocalari pe metru pătrat găseşti în Babmboo!

sursa

Niciun comentariu:

Website Statistics free mortgage calculator